onsdag 20 april 2011

SuperkraftÄngeln hörde min Stora son förklara och beskriva sin diagnos för hennes 10-åriga son;

-Har du sett X-man?
- Ja, absolut!
- Då vet du vem Wolverine är?
- Jaaa, han är ju den coolaste.
- Ja, visst är han! Han har ju superkrafter, eller hur? Att han har utfällbara klor på händerna och kan läka sig, till exempel?
- Ja, han är värsta coola!
- Min ADHD är min superkraft, förstår du. Du vet ju att jag kan bygga saker väldigt enkelt och kan se system i det mesta. Jag kan spela alla instrument och jag kan göra saker jättesnabbt!
- Ja, du är bäst på att bygga, du har lärt mig massor!
- Men har du tänkt på en sak med vissa superkrafter? Som Wolverines utfällbara klor, har du tänkt på att det måste göra jätteont att fälla ut dem rakt genom huden?
- Nä, det har jag inte tänkt på....

- Men det måste göra ont. Och så är det med superkrafter, de kan ha baksidor. Sånt som är svårt med dem också. Och man måste lära sig när det är bra att använda dem och när man inte kan göra det. Kan du tänka dig Wolverine blåsa upp ballonger på ett barnkalas med de där klorna utfällda..??

- Ha, ha! Näee, det skulle ju inte gå alls!

- Precis så är det med min ADHD. Den är verkligen en superkraft, men ibland gör det lite ont och ibland passar det sig inte alls att använda den.Att min son ser det på det här sättet och att han kan förmedla det så att ett barn förstår det gör mig glad på så många sätt. Han har sådana resurser och äntligen ser han det själv!

15 kommentarer:

Christian S sa...

Visst är det en superkraft alltid :). Väldigt bra förklarat. Det märks att han har ett positivt synsätt. Men det visste jag ju i och för sig redan.

Anonym sa...

Det där är riktigt coolt! Han är riktigt cool, den stora sonen!

Anonym sa...

Wow.
Wow.
Woooow.
Jag blir nästan tårögd.
Vilka insikter, och vilken fin metafor.

Anonym sa...

Du glömmer inte din egen superkraft va?

JCMAS sa...

Vilken superkraft tänker du på då? Att jag kan få in ett ciggpaket på tvären plus två tändare i munnen..?

:)

Anonym sa...

Nej jag tänker på helt andra, starka överlevarkrafter. Jag tänker på krafter som gör att söner lär sej ett sånt här schysst förhållningssätt, det skapas bara inte i vilka omgivningar och miljöer som helst och absolut inte av sej självt.

Du är vacker.

Kin@ sa...

Fantastiska ord.
Dem ska jag läsa upp för min 11-åriga son.
Och jag håller med "anbylens"; glöm inte dina egna superkrafter, du som står bakom dina barn och gett dem en trygg värdegrund!
Starkt av er alla!

JCMAS sa...

Tack Kin@ och välkommen hit!

Vi kämpar på och har ett fantastiskt nätverk att tacka för mycket oxå. Jag hade aldrig klarat det utan dem!

Anonym sa...

Underbart att se sin ADHD så positivt, men ändå moget veta att den gör lite ont ibland. Fin pojk!

Victoria /Bloggmalpalcé

JCMAS sa...

Att idag hitta tillbaka till den här kommentaren var nästan magiskt. Där jag står med två tonårssöner som blivit utan sin biologiska pappa för att han valde att ta sitt liv. Att läsa att du tror på mina krafter. Att du tror att jag gett och ger mina barn trygghet. Överlevarkraft. Jag hoppas så innerligt att det är sant. Att jag räcker till för att hjälpa dem igenom detta.

Tolmia sa...

Och här sitter jag med tårar i ögoen... Vilken kille att förklara alltså... Woaw
Han har ju helt rätt.
<3

JCMAS sa...

Han vet att den gör ont så in i helvete ibland.
Han gillar dig! Jag läser för honom ibland :)

JCMAS sa...

Ja, han har ju så rätt... Vi är många som vet det, tyvärr alltför få i det så kallade Systemet vet det.
Idag, ett år senare än då han sa ovanstående har han utvecklat denna förklaring och även fått med varför det förekommer sjäkvmedicinering, varför vissa använder kraften till gott och andra till "ont". Även om hur skolan och makthavare påverkar... Jag ska banne mig spela in honom nån gång och se till att det blir en föreläsning av det!

Anonym sa...

wow... jag saknar ord... så cool kille du har!!!

kajo sa...

Åh, vilken fantastisk bloggpost, och vilka fantastiska kommentarer.

Ja, JCMAS, du är en överlevarkraft för dina barn. När jag tänkte ta livet av mig, så var det tanken på hur ledsen mamma skulle bli som hindrade. Jag var tvungen att komma på ett sätt att göra det så att hon inte kunde förstå att jag gjort det med flit. Och sen blev jag frisk. Så jag har anammat uttrycket "självmord är en permanent lösning på ett tillfälligt problem". Nu gäller det bara att sprida insikten till alla att depression är ett tillfälligt problem.

Be din son hålla en föreläsning för webcamen, och lägg upp den på youtube. Jag skulle verkligen vilja höra hans berättelse.