tisdag 22 juni 2010

Dygnet runt

Jag har vänner som alltsom oftast går och lägger sig vid 22-23 tiden på kvällarna. Typ nästan alla vardagar. Närmare kl 22 än 23.

Jag.Fattar.Inte.Hur.De.Gör.

Jag har nåt fel på klockan. Kroppsklockan. Den stämmer illa med samhället och antalet timmar på ett dygn. Själva klockan är ett problem. Det andra är antalet timmar.

Hur.Hinner.Dessa. Människor.Med.Sitt.Liv??

En vanlig dag för mig är jag DÖDENS trött på morgonen. Jag skulle enkelt lova bort både armar och ben i utbyte mot att få ligga kvar i sängen. Jag snoozar (nu vill jag inte ha käcka kommentarer om att man inte ska snooza och att det "bara är att gå upp när klockan ringer", för det är ENBART morgonpigga personer som kan få för sig att släppa sådana råd. Och TRO mig, jag har provat allt.) flera gånger. I morse hade jag två snälla personer som ringde för att få mig ur sängen. Jag gick inte upp ändå. Inte riktigt då. Lite senare bara....

Jag kommer till jobbet och är pigg, jobbar på hela dagen och får en tröttdipp vid 16. Den kan, om nattsömnen varit under 4 timmar, hålla i sig fram till 20-21 tiden. Efter jobbet är det handla, laga mat, tex följa med lilla sonen ner till badet en sväng som jag gjorde i dag, äta middag, åka i väg och hämta lite grejer nånstans eller laga något eller få ett besök. Allt detta kan i bland ske medan jag är så trött att jag vinglar. Men kom igen, det är då affärerna är öppna och familjen vill ha mat, bara att göra då! Sen läsa för lilla sonen.

Så, då har klockan blivit ca 23. Och jag är minsann pigg som en lärka! Då drar jag igång tvättmaskin nr ett eller två beroende på om jag varit hemma tidigare eller ej. Stora sonen kommer hem, snackar med honom. Förbereder något inför morgondagen. Klockan har blitt midnatt. Bloggar lite. Stora sonen vill dricka te. Dricker te. Nattar honom. Ringer den där jag så gärna velat prata med hela dagen, men inte hunnit med. Klockan blir ett, halv två. Ja, jag har några nära som nattugglar precis som jag, antingen för att de är sådana eller för att de blivit så av att hänga med mig...

Klockan två hänger jag tvätten och går och lägger mig. Läser lite och sover sen. God natt och tack, klockan är halv tre.

En annan dag måste jag också hinna betala räkningar och gå i terapi eller så hälsar jag på någon. Aldrig att jag hinner med alla måsten och viljor på en dag, det är alltid något mer jag önskar att jag hunnit när dagen är slut. Jag önskar alltid tid för mer träning och yoga. Varje dag.

Ett tag hade jag en deal med Jo och med Inneboende om att vara i säng före midnatt. Det slutade med att jag varje kväll var så stressad vid 23.45 över allt jag skulle hinna på den där kvarten att jag hade hjärtklappning när jag till slut släppte allt och gick och la mig. Hjärtklappning är en dålig förutsättning för att kunna sova och jag somnade inte före kl två i alla fall......

Hur gör folk som sover mer än 5 timmar per natt? Vad skippar ni?

5 kommentarer:

Jo. sa...

1.Dom där som ringer och "väcker" dig och tror att du går upp av det, har inte lärt sig kaffetricket. :) 2. Det där före midnatt var en intention. Ska ju erkänna att det funkar inte så bra här heller... Sov gott.

Peter sa...

Frågan är kanske vad DU kan skippa ;)

JCMAS sa...

Jo. Du är den mest proffesionella väckaren, ever! Kanske Grävis kommer upp i din klass, men näe.. inte riktigt...

Peter. Den frågan är ju uttjatad och verkar inte finnas svar på.

Åsa sa...

JAg förundras över er som klarar att vara vakna hela natten som vuxna människor. JAg tror att jag har en bebis sovklocka. Jag är fysiskt oförmögen att vara vaken längre än 22 tror jag. Det är som jag stängs av. Dags att sova. Hur mkt jag än önskade att vara vaken längre.

Hur gör du???

JCMAS sa...

Åsa. Jag bara gör. Tvättar,. hänger tvätt, pratar med tonåringar och vänner. Skriver, badar, hänger tvätt.

Det är inte alls svårt.

Men jag kan tänka mig, om du har en bebissovklocka... att du är uppe med tuppen och gör grejer då ist?`..?

För det gör INTE jag. På helgerna gör jag inte en knop före 10. Icke.